TITIPAN CIKGU NORLIZA

..... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ.... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ.... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ..... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ.... بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ ...

SEBAGAI TANDA SOKONGAN KEPADA BLOG GALERI CIKGU NORLIZA, SILA LAH KLIK PAPARAN ADS/IKLAN YANG ADA DI BLOG INI. KERJASAMA ANDA AMAT SAYA HARGAI. Hubungi saya melalui email sahaja. -----------> norliza.jais2@gmail.com

August 13, 2015

Koleksi tajuk untuk latih tubi Pentaksiran Tingkatan 3 (KHB-ERT)

Assalamualaikum

Perkongsian Ilmu.. Semua tajuk soalan dipilih berdasarkan (Pentaksiran Berasaskan Sekolah yang telah dilaksanakan dari Tingkatan 1 hingga 3. Semoga dapat dimanfaatkan.



BAB
TAJUK
SOALAN
1
ORGANISASI BENGKEL DAN KESELAMATAN
  • Amalan 4M
2
REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK
(TINGKATAN 1)
  • Lakaran reka bentuk merujuk pernyatan masalah.
REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK
(TINGKATAN 2)
  • Alatan tangan
  • Proses kerja penghasilan projek (mengukur, menanda dan memotong)
3
REKACIPTA
(TINGKATAN 3)
  • Jenis bahan dan kesesuaian penggunaanya
  • Menghasilkan projek rekacipta
4
ELEKTRIK (TINGKATAN 1)
  • 3 jenis wayar
  • alatan tangan dari segi fungsi.
  • Pendawaian plag 3 pin secara sistematik.
ELEKTRIK (TINGKATAN 3)
  • Membaca meter kWj
  • Mengira kos penggunaan tenaga elektrik
5
ELEKTRONIK (TINGKATAN 2)
  • Simbol komponen elektonik
  • Menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar.
ELEKTRONIK (TINGKATAN 3)
  • Komponen elektronik
  • Fungsi komponen elektronik
  • Membentuk semua kaki komponen, memasang semua komponen dan
  • Memateri semua kaki komponen berpandukan lukisan bergambar
6
LUKISAN TEKNIK (TINGKATAN 2)
  • Alatan tangan lukisan teknik
  • Melukis unjuran ortografik
7
PAIP (TINGKATAN 1)
  • 3 jenis perangkap.
  • fungsi perangkap
  • Penyelenggraan perangkap secara sistematik.
8
MASAKAN (TINGKATAN 2)
  • Jenis-jenis minuman
  • Bahan-bahan yang sesuai untuk jenis minuman
  • Menyediakan minuman berkhasiat / menyegarkan.
9
JAHITAN
(TINGKATAN 1)
  • bahagian mesin jahit
  • fungsi bahagian mesin jahit
  • Menjahit pada bahagian lurus, berpenjuru dan melengkung.
10
TEMPAT KEDIAMAN (TINGKATAN 3)
  • Jenis pembersihan
  • Pembersihan ruang-ruang kediaman menggunakan alat dan agen yang betul

11
TANAMAN HIASAN (TINGKATAN 1)
  • Keratan batang
  • Nisbah campuran medium semaian
  • Menyemai keratan batang dalam medium semaian
TANAMAN HIASAN (TINGKATAN 2)
  • Ciri tanaman hiasan dalam bekas yang sesuai untuk pemasuan semula.
  • Pemasuan semula tanaman hiasan.

ELEKTIF - ERT




12
PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN
(TINGKATAN 1)
  • Prinsip memasak
  • Aplikasi Memasak dengan haba lembap dan haba kering
PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN
(TINGKATAN 2)
  • Faktor utama merancang menu untuk makanan bekal
  • Membungkus makanan bekal menggunakan daun pisang atau kertas lilin.
13
BATER
(TINGKATAN 1)
  • Jenis-jenis bater
  • Pengertian bater
14
KUIH TEMPATAN
(TINGKATAN 1)
  • Aplikasi memasak kuih tempatan dengan kaedah mengukus
15
PAKAIAN
(TINGKATAN 1)
  • Prinsip pemilihan pakaian
  • Menjelaskan pemilihan stail  dan corak pakaian dengan bentuk badan.
16
JAHITAN
(TINGKATAN 1)
  • Lisu pemadan
  • Memanjang atau memendekkan pola skirt berkasing.
JAHITAN
(TINGKATAN 2)
  • Belah
  • Menjahit lengan padanan rata
JAHITAN
(TINGKATAN 3)
  • Jenis hiasan dalam jahitan
  • Pengertian kuilting, tampal hias dan tampal cantum
  • Menjahit tampal hias dengan sistematik.
17
KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK
(TINGKATAN 3)
  • Kaedah putar
  • Memasak biskut dan kek kaedah putar
18
PERDAGANGAN DAN KEUSAHAWANAN (TINGKATAN 1)
  • Jenis perniagaan (Perniagaan runcit, borong dan antarabangsa)
  • Kepentingan perniagaan kepada individu, masyarakat dan negara.
  • Perubahan dalam aktiviti perniagaan dahulu dan masa kini
  • Membanding beza perniagaan dulu dan masa kini.
  • Meramalkan perubahan perniagaan pada masa akan datang.
PERDAGANGAN DAN KEUSAHAWANAN (TINGKATAN 2)
  • Mengenalpasti ciri Usahawan
  • Kelebihan menjadi usahawan berbanding makan gaji
  • Bidang kegiatan usahawan
  • Perkaitan kerjaya yang ingin diceburi dengan bidang keusahawanan
  • Membandingkan diri dengan ciri usahawan
PERDAGANGAN DAN KEUSAHAWANAN (TINGKATAN 3)
  • Hak pengguna dan tanggungjawab pengguna
  • Kaitan antara  hak pengguna dengan tanggungjawab pengeluar kepada pengguna.
  • Bentuk penyelewengan dan akta membantu pengguna
  • Kaitan antara penyelewengan, hak pengguna dan akta.
  • Penilaian tindakan yang perlu diambil terhadap penyelewengan oleh pengeluar.

1 comment:

celestial said...

Terima kasih banyak sangat atas blog ini. Ini sangat membantu saya membuat ulangkajai pt3 KH.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...