TITIPAN CIKGU NORLIZA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Bersyukur kepada Ilahi kerana diberi peluang menulis di blog ini. Ia dibina khas untuk anak-anak murid saya. Semoga ilmu ini termasuk dalam perkara yang bermanfaat.
Pastikan kita mendapatkan keberkatan ilmu dan tidak dipersoalkan di hadapan Allah di Padang Mahsyar nanti.

Hubungi saya melalui email sahaja.
norliza.jais@yes.my

May 03, 2010

Tingkatan 3 : Jahitan Kuilting (Aktiviti Murid 3C Tahun 2010

Bertempat di Bengkel Elektronik (bengkel sementara untuk Jahitan), murid-murid 3C memulakan pelajaran jahitan dengan menyiapkan modul pembelajaran, secara teori. Seminggu kemudian, murid-murid dikehendaki menjahit jahitan sampel kuilting supaya mereka tahu rupa bentuk jahitan tersebut. Jahitan Kuilting ialah corak timbul yang dihasilkan daripada 3 lapisan fabrik.

Murid-murid kelas ini semuanya telah siap menjahit sampel jahitan hiasan -kuilting. Pada mulanya memang agak sukar mengajar murid kelas "bijak" ini untuk menjahit. Syaratnya mudah saja.. hasil kerja akan dinilai dan markah akan ditambah dalam ujian topikal Jahitan pada minggu hadapan. Jadi, dengan bersungguh-sungguh mereka menjahit menggunakan mesin dan jahitan tangan untuk tampal hias. Dalam masa 1 jam, jahitan kuilting  sudah pun siap.

Sebenarnya mereka ni boleh menjahit, cantik atau tak cantik,, itu penilaian akhir. Jika dibuat secara berterusan, dan dipandu dengan kaedah yang betul, mungkin minat dan kebolehan ini akan menjadi satu kerjaya buat mereka suatu hari nanti.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...