December 07, 2017

TUGASAN BARU 2018

Assalamualaikum.

Sesi pembelajaran 2018 semakin hampir. Bertambah sibuk nampaknya tahun hadapan kerana, selain tugasan GKMP, saya juga bertanggungjawab menyediakan jadual waktu guru.

Semoga dipermudahkan segalanya.

bersama perisian asctimetables.. bertabahlah...

:)

November 16, 2017

MODUL PEMBELAJARAN ITHINK - TINGKATAN 3 DAN SANTAI MINDA

Assalamualaikum.

Guru-guru yang cemerlang selalunya bersedia dengan bahan pembelajaran yang cemerlang juga.
Mungkin sedikit perkongsian ilmu ini akan memudahkan guru untuk menghadapi pembelajaran Abad ke21 yang sangat mencabar.


MODUL PEMBELAJARAN - ITHINK   -  (MS WORD)

Modul pembelajaran ini merujuk buku teks 100%. Jawapan tidak disediakan kerana murid akan memenuhi ruang jawapan dengan hanya merujuk buku teks.

Guru boleh edit modul ini dengan menambah koleksi soalan peribadi.

Tingkatan 3 :
1. MODUL KHB-KT  - RM25.00
2. MODUL KHB-ERT - RM25.00
3. MODUL KHB-PN - RM25.00
4. MODUL KHB-PK - RM25.00

MODUL SANTAI MINDA KHB  -  (PDF)

 

Koleksi perkataan melatih murid mengingati nama alatan, bahan dan sebagainya.
Jawapan disediakan..

Modul Santai Minda, koleksi bahan mudah untuk ulangkaji dan kerja rumah. Paling berkesan jika tugasan diberi semasa guru bertugas di luar.


1. SANTAI MINDA KHB-KT  - RM 15.00
2. SANTAI MINDA KHB-ERT - RM 15.00
3. SANTAI MINDA KHB-PN - RM 15.00
4. SANTAI MINDA KHB-PK - RM 15.00

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan BAHAN ini, silalah penuhi maklumat dibawah. Kos upah penyediaan bahan ini seperti di atas. 
(Email kepada : norliza.jais@yes.my)


1. NAMA :
2. ALAMAT EMAIL YANG AKTIF DAN BETUL :
3. NYATAKAN :  MODUL / SANTAI MINDA
4. BUKTI BAYARAN UPAH PENYEDIAAN BAHAN : (GAMBAR/MASA/DLL)
   

   maybank : 5120 5350 2615

MOGA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT MANFAAT - TERIMA KASIH



November 13, 2017

TEORI PENYELESAIAN MASALAH INVENTIF (TRIZ) BAGI MATA PELAJARAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

SUMBER : TELEGRAM (GROUP RBT), Telegram Cikgu Zamre

Diharapkan dengan perkongsian ilmu ini dapat menambahkan lagi pengetahuan tentang TRIZ.
Penceramah : Dr TEE


1. Prinsip TRIZ ada 40....dlm buku teks kita dedahkan 7 pemisahan ruang dan 7 pemisahan masa....14 saja yg pelajar f2 kena tahu...sebab apa 14 saja? Sebabnya 14 ni yg difikirkan paling sesuai dgn tahap pemikiran pelajar menengah rendah.....tapi....kalau pelajar nk yg advance....boleh saja kita bagi yg 40 perinsip tu....katalah pelajar nk aplikasikan penyelesaian TRIZ utk projek projek yg lebih tinggi teknologinya....yg memerlukan teori teori fizik,kimia,bio...tkpe....kita boleh sarankan perinsip perinsip penyelesaian yg sesuai merujuk kpd 40 perinsip yg ada....tk salah walaupun tk perlu sebenarnya:grin:

2. Kaedah penyelesaian masalah yg dibincang hanyalah berkait dgn pemisahan ruang dan pemisahan masa sahaja....jgn lebih lebih

3. Formula kaedah pemisahan
keywordnya : Adakah percanggahan yg wujud berlaku dlm masa yg sama?

Kalau jawapan YA ....maka penyelesaian Pemisahan Ruang yg dipilih

Kalau jawapan TIDAK.....maka penyelesaian Pemisahan Masa yang perlu dipilih

4) Penyelesaian masalah kaedah jadual matriks tidak dibincangkan dlm silibus f2. Kaedah matriks ni memperkenalkan 39 parameter....tinggi sangat levelnya....f2 sekadar bincang masalah masalah simple....satu parameter sahaja...cukup . Contoh pisau tumpul...parameter tumpul saja la kita fokus....so...penyelesaiannya asah tajam... settle....bukan inventif la

5) Kalau masalah inventif MESTI ada percanggahan....tu syarat utama masalah inventif
contoh: meja la.... pelajar yg rendah dan tinggi....meja yang boleh menyelesaikan masalah adalah meja yang kakinya ada percanggahan tinggi DAN rendah....dalam masa yg sama meja tu kita nk kakinya tinggi dan rendah....maka terhasillah meja yg kakinya boleh adjust ketinggian....tu la namanya masalah inventif...ada percanggahan....kalau tkde percanggahan...jadi la masalah bukan inventif....

Meja yg tk dapat menampung beban 1000 kg....kaki meja patah
Kita nk meja yg berat dan ringan.
Ada percanggahan berat dan ringan di sini.....
Bila ada percanggahan ....confirm la masalah inventif
Berat sebab nk meja lebih kukuh untuk menampung lebih banyak buku( 1000kg )....nk lebih kukuh kita beratkan meja....tukar ja kayu kpd kaki besi...mmg la berat sbb besi...tapi lebih kukuh.....buku 1000kg dah tkde masalah...
Tapi.....dah jadi berat la pulak...dulu boleh ja angkat meja tu sorang-sorang.....bila dah jadi berat .....meja tu hanya boleh dipindahkan dgn tenaga 4 orang....meja asal ringan dah jadi berat....ringan jadi berat dah ada percanggahan....tu la namanya inventif...tak selesai lagi masalah....kita nk meja tu kekal ringan walaupun guna kaki besi...benda berat nk jadikan ringan(ringan maksudnya senang dialihkankan walaupun dgn tenaga sorang.....tk perlu 4 orang)....so...kitapun buat keputusan nk meja yg berat DAN ringan dlm masa yg sama
Senang saja....pasang roda....bila dah ada roda....sorang ja dah tkde masalah alihkan meja tu....so masalah selesai

6) meja yg dilanggar pelajar.....pelajar tu manusia....bukan sistem.
Sistem tu ialah produk yg berfungsi.....dalam TRIZ....penyelesaian masalah tidak melibatkan faktor luar. Pelajar bukan sebahagian dari komponen meja....so pelajar bukan masalah...abaikan.

TRIZ boleh mendatangkan keuntungan berjuta!!!! Sbb tu ilmu TRIZ sangat mahal dari segi bayarannya....Banyak syarikat syarikat besar dah menggunakan TRIZ ni untuk selesaikan masalah mereka...Boing,NASA,Microsoft,samsung....banyak lagi.....cuma org tak tahu...dirahsiakan...mmg terbukti dah....bila syarikat syarikat mula mengamalkan TRIZ....mereka dapat menyelamatkan berjuta juta rm ....bila masalah dpt diselesaikan.....so...apa sangat nk bayar yuran rm10K utk melengkapkan level TRIZ....sedangkan manfaatnya mereka dapat selesaikan masalah yg selama ini telah mengakibatkan kerugian berjuta....industri sangat memandang tinggi penyelesaian masalah TRIZ....mereka sanggup menghantar pegawai pegawai mereka utk berkursus TRIZ....tk kesah bayaran yg mahal....sebab bagi syarikat syarikat koperat besar....apa sangat setakat nk bayar TRIZ rm10,000 ke rm20,000 ke...sedangkan mereka dapat semula penjimatan dan keuntungan berjuta juta ! TRIZ mmg mahal....sbb tu nk dapat sijil level 1 kena bayar rm500 perhead.....rm500 ni utk kita jer....mytriz bagi diskaun sbb kita bukan koperat....kalau koperat level satu ni dah rm1000 perhead....naik level lagi mahal la.....dah main puluh ribu.....inilah TRIZ

Kaedah penyelesaian TRIZ sangat sistematik sebenarnya....
Katakan....satu mesin (kita sebut produk@sistem).. ...
Katakan sistem ni ada masalah....setiap kali sistem ni beroperasi....akan keluar asap putih....asap putih tk sepatutnya keluar....bila dah keluar asap putih...tu namanya masalah....
so...dlm TRIZ....kita kena senaraikan semua komponen yg terlibat dalam sistem tu....tu yg kita katakan analisis fungsi....senarai semua komponen dan buat analisis
Katakan sistem tadi ada 300 komponen....Dlm TRIZ....kita senaraikan kesemua 300 komponen tu....buat analisis satu persatu....akhirnya kita akan dapat jawapan....komponen mana yg benar benar bermasalah...katakan masalah yg kita dapat kesan pada komponen 168.....rupanya komponen 168 haus jer.....murah jer....rm20 hinggit jer(sekadar contoh la:grin:).....so....penyelesaiannya....tukar ja komponen 168 tu....settle masalah
Jika masalah berasap berlaku lagi....kita dah tahu...mesti berpunca dari komponen 168:grin:

Penyelesaian TRIZ bukan berkaitan kejuruteraan saja...semua ada...management...marketing...apa saja masalah satu satu organisasi boleh diselesaikan dgn TRIZ....tapi guna kaedah khusus yg lain la....banyak level TRIZ ni....lagi tinggi levelnya....lagi mudah dan lagi pelbagai kaedah penyelesaiannya.....dlm TRIZ....walaupun kita nk ke level 10 sbb kita nk kaedah penyelesaian yg lebih mudah dan lebih efisyen....tak boleh aaa...nk langkah langkah level mmg tk boleh....sbb kita nanti akan langgar perinsip TRIZ sbb tk faham.....so...nk naik level bayar la...tu yg mencecah puluhan ribu utk lengkapkn level TRIZ ni....TRIZ mmg ilmu yg mahal







KAEDAH PEMISAHAN RUANG (7 PRINSIP INVENTIF)

1. Pembahagian - segmentation
2. Pengekstrakan - Taking Out or Extraction
3. Kualiti Setempat - Local Quality
4. Penyarangan - Nested Doll
5. Filem Nipis dan Cengkerang - Flexible Shells and Thin Films
6. Pengantara - Intermediary
7. Tidak Simetri - Asymetry

KAEDAH PEMISAHAN MASA (7 PRINSIP INVENTIF)

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.


BELUM SIAP...














October 16, 2017

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2018

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Setiap tahun saya akan membina RPT  untuk mata pelajaran KHB dan RBT dengan mengenakan sedikit upah penyediaan. Saya rasa agak kecewa dengan sikap "INDIVIDU"  yang mendapatkan RPT dari saya, telah  mengubahsuai kepada namanya lalu memuatnaik ke telegram / whatsapp.

Namun begitu, saya sentiasa menemaskini RPT ini untuk memudahkan tugas cikgu dan saya yakin "INDIVIDU" ini akan mengulangi tabiatnya.

Untuk pengetahuan rakan pengunjung blog, hasil upah penyediaan ini saya telah gunakan untuk membeli bahan bantu mengajar seperti projektor LCD, hadiah-hadiah kepada murid, serta pelbagai lagi bahan seperti fotostat modul pembelajaran.

Terima kasih atas semua sumbangan.

***

Berikut ialah senarai Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) bagi mata pelajaran KHB / RBT tahun 2018 yang telah dilengkapkan dengan catatan perlaksanaan PBS (PPPM)/ DSKP yang berwarna-warni. RPT ini dalam msword 97-2003 dan boleh edit mengikut kesesuaian. 


KLIK PADA LINK DI BAWAH : (UNTUK PREVIEW SAHAJA, UNTUK MAKLUMAN, SAYA TELAH SET SUPAYA TIADA CETAKAN ATAU MUAT TURUN)

1. RBT TING 1 2018

2RBT TING 2 2018


3. KHB-KT TING 3 2018
4. KHB-ERT TING 3 2018
5. KHB-PN TING 3 2018
6. KHB-PK TING 3 2018


Jika ada yang berminat untuk mendapatkan RPT ini, silalah penuhi maklumat dibawah. Kos upah penyediaan bahan ini ialah RM5.00 setiap satu. (Email kepada : norliza.jais@yes.my)

1. NAMA :
2. ALAMAT EMAIL YANG AKTIF DAN BETUL :
3. NYATAKAN PILIHAN RPT :
4. BUKTI BAYARAN UPAH PENYEDIAAN RPT 2018 (RM5/satu): (GAMBAR/MASA/DLL)
   maybank : 5120 5350 2615

MOGA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT MANFAAT - TERIMA KASIH






October 08, 2017

Takwim Persekolahan 2018

Sumber :

http://www.moe.gov.my/index.php/my/sumber/takwim/takwim-sekolah

Assalamualaikum,

Persediaan bagi tahun 2018:
Merancang aktiviti / program sekolah dan juga percutian (CUTI-CUTI MALAYSIA)

KLIK POP-OUT UNTUK PREVIEW
TERIMA KASIH

August 27, 2017

Ulangtahun Kelahiran Saya... 27 Ogos 2017

Alhamdulillah

Sempena ulangtahun kelahiran saya tahun ini, saya gantikan laptop lama yang telah 7 tahun berkhidmat dengan si merah ni.
Semoga panjang usianya.


Kemudian, saya beli juga projektor LCD Epson ni juga.. RM1400
In Syaa Allah akan digunakan untuk mengajar.
Ini hak peribadi tau.. bukan sekolah punya ye.

Yang satu lagi tu, si Panjang Leher nya saya beli juga.
Awal tahun 2016..Bukan hadiah hari jadi, tapi rezeki berlebihan,
Jadi, belilah satu.


Malam 27 Ogos 2017, en suami belanja makan. 
Saya suka kek, iceblended coklat dan potato skin je.


Semua yang saya beli bukan untuk diri saya..Untuk kepuasan mengajar
cikgu lah kata kan...

Oleh itu, bersyukurlah..

Alhamdulillah.



August 13, 2017

Standard Kandungan dalam RBT Tingkatan 1 Mulai 2017

Isi Kandungan :

1.0  PENGENALAN KEPADA REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI

      1.1  Dunia Reka Bentuk
      1.2  Kepentingan Reka Bentuk dan Teknologi
      1.3  Invensi dan Inovasi dalam Reka Bentuk

2.0  PENGURUSAN PROJEK

      2.1  Pengurusan Projek Reka Bentuk

3.0  PROSES REKA BENTUK

      3.1  Projek Brief

4.0  LAKARAN

      4.1  Lakaran Piktorial

5.0  APLIKASI TEKNOLOGI

      5.1  Reka Bentuk Sistem Fertigasi
      5.2  Reka Bentuk Fesyen

August 11, 2017

DSKP RBT Tingkatan 2 mulai 2018

Sumber :
http://bpk.moe.gov.my/index.php/muat-turun-dokumen/kssm/

(Link di atas menyediakan DSKP semua mata pelajaran dan PELAPORAN)

Klik pop-out untuk preview

Kursus RBT Tingkatan 2

Assalamualaikum

Pada 9.8.2017 saya telah menghadiri kursus penyebaran DSKP bagi mata pelajaran RBT Tingkatan 2 di PPD Sepang. Kursus bermula 8.00 pagi - 4.00 petang. Alhamdulillah, banyak ilmu baru diperolehi dan terima kasih kepada semua Jurulatih Utama dan rakan-rakan yang menyumbangkan idea.

Dari kiri : Cikgu Linda, Cikgu Wahida, Cikgu Siti, Cikgu Liza dan Cikgu Amani
(Projek Teknologi Pembuatan dan Reka Bentuk Elektrik)
Hasil kerja - Reka Bentuk elektrik

Hasil kerja Teknologi Pembuatan

Standard Kandungan dalam Reka Bentuk dan Teknologi Tingkatan 2

1. PENYELESAIAN MASALAH SECARA INVENTIF - 6 jam (3 minggu)
2. APLIKASI TEKNOLOGI
    2.1 Teknologi Pembuatan - 10 jam (5 minggu)
    2.2 Reka Bentuk Mekanikal - 10 jam (5 minggu)
    2.3 Reka Bentuk Elektrik - 10 jam (5 minggu)
    2.4 Reka Bentuk Elektronik - 10 jam (5 minggu)
    2.5 Reka Bentuk Akuaponik - 10 jam (5 minggu)
    2.6 Reka Bentuk Makanan - 8 jam (4 minggu)

Jumlahnya 64 jam (32 minggu)

Berikut ialah contoh-contoh perkongsian hasil kerja guru-guru dalam kursus RBT Tingkatan 2

Reka Bentuk Makanan - dari telur-telur

Reka Bentuk Elektrik - buat kipas

Reka Bentuk Mekanikal - buat spinner

Reka Bentuk Makanan - buat pembungkusan makanan

Reka Bentuk Elektronik - buat Lampu picit
(Ini projek kumpulan kami..hehe)

Rekabentuk akuaponik - telah dipadamkan kerana ada kesilapan pada gambar.
Buat masa ni, Cikgu Liza belum ada contoh yang lain sebab tak pergi kursus,, :)

Perkongsian hasil kerja rakan-rakan peserta kursus. Semoga ianya boleh menjadi ilham kepada pdpc tahun hadapan

:)

Tambahan :
Bahan di bawah berkaitan Reka Bentuk Elektronik.
Semasa kursus, tiada amali dilaksanakan.
Guru dikehendaki memuat turun aplikasi magnetcode melalui android.





Nota :

Untuk pengetahuan semua rakan guru, Cikgu Liza bukan JU untuk dirujuk.
Hanya sekadar perkongsian ilmu sahaja.

Jika ada kesalahan boleh tulis diruangan komen.
Tak guna juga kalau sekadar memviralkan kesilapan yang saya lakukan.
Sebaiknya hubungi saya supaya saya perbetulkan.

Kita pun tak tahu, ilmu ini akan sampai ke mana.
Alangkah baiknya jika sebanyak-banyak ilmu yang betul itu disebarkan dan bukan memviralkan kesalahan sambil ketawa beramai-ramai.. mmm

#Tarbiahsentap

June 20, 2017

SANTAI MINDA RBT

Assalamuaalaikum

Perkongsian ilmu untuk aktiviti murid.

Mungkin ada guru yang tercari-cari aktiviti selepas selesai silibus. Mungkin aktiviti SANTAI MINDA ini dapat membantu mempelbagaikan aktiviti dalam kelas atau boleh juga digunakan sebagai kerja rumah.

Perkataan yang dipilih berdasarkan Glosari yang terdapat dalam buku teks. Memudahkan murid untuk membuat rujukan. Bahan ini dalam bentuk PDF dan mudah untuk dicetak dan diperbanyakkan kepada murid.

Untuk guru pula, skema jawapan disediakan.

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan SANTAI MINDA ini, silalah penuhi maklumat dibawah. Kos upah penyediaan bahan ini ialah RM7.00 sahaja. (Email kepada : norliza.jais@yes.my)

1. NAMA :
2. ALAMAT EMAIL YANG AKTIF DAN BETUL :
3. NYATAKAN :  SANTAI MINDA RBT TING 1
4. BUKTI BAYARAN UPAH PENYEDIAAN BAHAN (RM7): (GAMBAR/MASA/DLL)
   maybank : 5120 5350 2615

MOGA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT MANFAAT - TERIMA KASIH

KLIK PADA POP UP UNTUK PREVIEW BAHAN.

June 16, 2017

WORD SEARCH RBT TING 1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..


Kadangkala, kuiz-kuiz ringkas boleh juga digunakan untuk mempelbagaikan aktiviti dalam kelas. Maklumlah, murid sekarang sangat aktif dan perlu kawalan kelas yang sangat memenatkan.

Aktiviti ini boleh dibuat secara berkumpulan. Objektifnya ialah memahirkan penggunaan istilah atau perkataan dalam mata pelajaran RBT.

Bahan ini merujuk kepada Glosari yang terdapat pada buku teks RBT.



BUAT AKTIVITI!!!

Kuiz WORD SEARCH untuk matapelajaran RBT Ting 1
Skema jawapan disediakan.

Jika ada yang berminat untuk mendapatkan KUIZ mudah ini, silalah penuhi maklumat dibawah. Kos upah penyediaan bahan ini ialah RM5.00. (Email kepada : norliza.jais@yes.my)

1. NAMA :
2. ALAMAT EMAIL YANG AKTIF DAN BETUL :
3. NYATAKAN : KUIZ WORD SERCH RBT TING 1
4. BUKTI BAYARAN UPAH PENYEDIAAN BAHAN (RM5/satu): (GAMBAR/MASA/DLL)
   maybank : 5120 5350 2615

MOGA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT MANFAAT - TERIMA KASIH

Terima kasih
KLIK POP-OUT UNTUK PREVIEW

May 30, 2017

Ramadhan 1438H

Assalamualaikum

Selamat berpuasa kepada semua umat muslimin. Semoga ibadat puasa kita pada tahun ini lebih baik dari sebelumnya

Mungkin ini tahun kesedihan bagi saya dan keluarga, tapi saya yakin ada hikmah disebaliknya.

Kenangan dari anak istimewa saya.. Nor Nadeera (2.3.2017 - 3.5.2017)


We love you..

January 01, 2017

Tahun Baru 2017 dan ETR/KPI PT3 2017

Assalamualaikum dan selamat Sejahtera

Saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua pengunjung blog ini. Semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.

*********************

Setiap awal tahun, kita akan menetapkan target / KPI / sasaran yang ingin dicapai terhadap semua perancangan. KPI ini perlu dirancang dengan teliti supaya ia tidak membebankan dan ada cara atau / program yang sesuai untuk dilaksanakan.

Di bawah ialah langkah KPI / ETR bagi bidang kurikulum (mata pelajaran KHB- semua pilihan)

Pertama :

Mendapatkan senarai murid T2 dan markah. Dapatkan peratus kenaikan yang munasabah, sesuai dengan ETR.

Kedua :

Dapatkan ETR - GPS (Gred Purata Sekolah) yang disasarkan. Ini bertujuan supaya Target yang akan dibuat selaras dengan semua mata pelajaran lain.

Target PT3  tahun 2017 di sekolah saya ialah 2.7

Bersambung....

Terima kasih
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...