Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

December 28, 2010

PTK Terakhir.... Inilah hasilnya !

Syukur.... Alhamdulillah bukan I (satu).
:>

December 26, 2010

Gambar untuk buat soalan ujian

Klik pada link ini untuk download / terus print.

RBT

ERT

ERT 2

December 17, 2010

Soalan-soalan Ramalan KHB

Orang yg POSITIF ialah orang yang berani mengambil risiko untuk memajukan diri sendiri. Manakala orang yang NEGATIF akan memberi 1001 alasan demi menegakkan fikiran NEGATIFnya kerana takut untuk mengambil risiko. Anda POSITIF? Jom sertai SAP bersama saya

 Anda ada facebook ? Jangan sia-siakannya..
Nikmati pendapatan automatik, hanya dengan mengaktifkan Modul SAP terus ke akaun Facebook anda, dan biarkan Modul SAP bekerja untuk anda! Tak perlu bina ayat untuk promosi.. 100% FULLY AUTOMATED pada setiap hari..!  


****************************

Soalan-soalan ramalan KHB dikumpulkan di sini untuk ulangkaji.
Sila gunakan buku rujukan untuk semakan jawapan..

Tajuk Pembelajaran KHB : Elektif Ekonomi Rumah Tangga

Nota-nota dalam bentuk power point :

Tajuk Pembelajaran Teras Tingkatan 3

Nota-nota dalam power point :

December 14, 2010

Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Jahitan Asas dan Jahitan Hiasan

Dalam pengurusan bengkel, perkara utama yang perlu difikirkan ialah keselamatan semasa menjalankan aktiviti. Selain itu, keadaan bengkel yang kemas, cantik dan kondusif juga perlu difikirkan supaya aktiviti pembelajaran menjadi berkesan.

Penggunan bahan bantu mengajar (BBM) juga perlu dititik beratkan kerana, BBM itu bukan sekadar hiasan yang mencantik atau menceriakan bengkel, malah dapat digunakan di dalam kelas dengan baik. BBM itu sebaiknya dapat dilihat, disentuh dan dihayati isi kandungannya.

Di sini saya menunjukkan beberapa BBM bertajuk 'Jahitan asas dan jahitan hiasan' yang sesuai diletakkan di dinding kelas / bengkel kerana telah disediakan penyangkut yang sesuai. BBM ini amat mudah difahami kerana ia adalah dalam bentuk yang sebenar. Murid-murid boleh melihat contoh ini dan terus menyediakan sampel untuk Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dalam Modul 1 bertajuk jahitan asas. 

Setiap set bersaiz 43cm X 31cm dan diperbuat dari bod plastik dan sampel jahitan sebenar. Terdapat 13 unit dalam tajuk Jahitan Asas dan Jahitan Hiasan.
 
 BBM 1 : Cara Menjahit Renda (cara 1)

 BBM 2 : Menjahit Renda (cara 2)

 BBM 3 : Jahit Sembat Susup

 BBM 4 : Menjahit Kun (cara 1)

 BBM 5 : Menjahit Kun (cara 2)

 BBM 6 : Jahit Jelujur Halus

 BBM 7 : Jahit Jelujur Kasar

 BBM 8 : Jahitan Silang Pangkah

 BBM 9 : Jahitan Bulu Ayam

 BBM 10 : Jahitan Insang Pari

:
 BBM 11 : Jahitan Rantai

BBM 12 : Jahitan Kuku Kambing

Sesiapa yang berminat boleh menghubungi saya untuk tempahan. Sila tinggalkan nama dan alamat sekolah ke nombor telefon 012-3227288. Tuan/puan boleh menggunakan LO untuk pembelian. Jangan risau, tiada kos penghantaran dikenakan dan BBM ini akan terus dihantar ke sekolah atau alamat yang disertakan.

Terima kasih.

December 01, 2010

Panduan Menggunakan Perisian Hot Potatoes (JCross)

Sekadar perkongsian ilmu dengan rakan-rakan atau sesiapa sahaja yang ingin membina sendiri bahan Pembelajaran dan Pengajaran. Semoga ilmu ini dimanfaatkan sebaiknya oleh semua. Insyaallah..

panduan jcross

Sekian, Terima Kasih... Segala yang baik itu hanya dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya dari diri saya sendiri.

November 30, 2010

Cuti Akhir Tahun 2010..

Setiap kali cuti sekolah tiba, pasti ada aje program nak jalan-jalan satu keluarga. Nampaknya yang kecil, norliyana pun dah pandai jalan sendiri.. seronok la sikit cuti kali ni. Minggu pertama cuti pergi kursus di Bagan Lalang, Sepang. Best juga..sebab 3 hari dua malam je. Lagi pun, hari kedua suami bawa anak-anak datang ke situ. Nak mandi kolam katanya..bermalam hari kedua dan balik bersama-sama hari yang ketiga. Kursus dan bercuti bersama keluarga...

Minggu kedua, suami bawa kami sekeluarga ke Cameron Highlands pula. Puaslah makan strawberry coklat.. beli lagi strawberry, sampai rumah buat lagi.. nampaknya..kene pegi lagi beli strawberry ni..

November 26, 2010

Download: KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN PMR N9 2010

November 05, 2010

Bahan P&P : Latihan Interaktif





Bismillahirrahmanirrahim..

Info ini sekadar bertujuan perkongsian ilmu dengan rakan-rakan sekalian.
Bermula 1 November 2010, saya teringin pula untuk membina satu lagi bahan untuk Pengajaran dan Pembelajaran menggunakan perisian HOT POTATOES (download). Perisian ini mengandungi banyak teknik yang boleh kita gunakan untuk membina bahan P & P yang menarik.

Jika sebelum ini saya telah membina SANTAI MINDA (menggunakan hot potatoes jcross), kali ini saya berharap dapat menyiapkan Latihan Interaktif berbentuk PMR (menggunakan hot potatoes jquiz)untuk kegunaan dalam aktiviti pembelajaran di dalam kelas dan di rumah. Latihan seperti ini bukan sahaja untuk mata pelajaran KHB, malah sesuai juga untuk mata pelajaran yang lain.

Contoh latihan (latihan ini hanya sebagai demo dan boleh diguna untuk tempoh 1-2 minggu sahaja, jika didapati "Not Found, The requested URL ..was not found on this server"
bermakna tempohnya telahpun tamat)
Klik pada latihan :

Latihan 1 (Tajuk rekacipta ting 3)

Harapan saya, semoga bahan ini dapat disimpan dalam bentuk CD dan dapat diberikan kepada semua murid-murid pada tahun 2011. Akhir kata, terima kasih kepada suami dan anak-anak yang memberi kerjasama dan galakan semasa proses pembinaan bahan ini.

:)

November 04, 2010

Gambar glitterfy...

Glitter Photos
[Glitterfy.com - *Glitter Photos*]

Belajar buat gambar glitterfy..

November 01, 2010

Aktiviti Selepas PMR : Menjahit Manik Pada Tudung


October 28, 2010

Majalah Dah Terbit

Assalamualaikum ...


Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Ilahi, dengan izinnya dapat diterbitkan majalah Tinta 2010 yang mengandungi 160 muka surat dengan tema "KESENIAN BATIK", hasil kerjasama daripada semua pihak terutamanya Sidang Redaksi 2010.

Harapan kami, semoga majalah ini dapat menjadi kenangan buat semua warga SMK Telok Datok terutamanya pelajar yang akan meninggalkan sekolah ini.

 Saya bagi pihak AJK Majalah Sekolah, ingin memohon kemaafan di atas kesilapan yang terkandung dalam penerbitan majalah pada tahun ini.

Khususnya kepada Jabatan Tingkatan 6 (TEDI) dan Kelab Guru dan Kakitangan, gambar kenangan tiada dalam majalah kerana kecuaian yang tidak disengajakan. 

Kepada semua penaja, terima kasih diucapkan di atas sumbangan yang diberikan.

Akhir kata, semoga warga SMK Telok Datok dapat menghayati titipan dari majalah ini dan setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..

Terima Kasih..

October 26, 2010

Aktiviti Guru Semasa Minggu Koakademik 2010

Pengalaman yang cukup bermakna


October 21, 2010

Kursus Pengurusan Kokurikulum Menggunakan SPS

21 Oktober 2010, bertempat di Makmal Komputer 1, menghadiri kursus Pengurusan Kokurikulum Menggunakan SPS. Senang je, tengok Adzlina... asyik gelak ketawa masa kursus.
Masa ni dah 1.15 petang.. belum mula lagi..tenaga pengajarnya belum datang so,  cikgu-cikgu belajar sendiri sebab tak mahu buang masa.

Hebat tak cikgu-cikgu SMK Telok Datok ni. Tak perlu ajar lagi.. mereka memang suka belajar cara belajar..



:) Habis pukul 3.00 petang,,

October 20, 2010

Lagu..

October 18, 2010

Malam Tautan Kasih : 16 Oktober 2010

Setiap tahun KGKT mesti mengadakan aktiviti jamuan akhir tahun..
Seronok juga bila dapat hadiri majlis seperti ini..





Terima kasih Hidayah kerana sudi ambil gambar akak semasa majlis tu..

October 11, 2010

Selamat Tinggal PMR 2010... Selamat datang PTK...

Tahniah kepada semua murid yang telah hadir dan menjawab soalan KHB pada hari ini. Semoga segala usaha selama ini menjanjikan kecemerlangan.

Pada 16 Oktober 2010, saya pula akan menduduki peperiksaan PTK. Berdebar la juga macam budak PMR. Kepada semua, doakanlah kejayaan saya ye..

Agaknya, soalan apa yang keluar nanti.?

October 06, 2010

semoga berjaya

Buat murid-murid tingkatan 3, cikgu ucapkan selamat menghadapi PMR. Banyakkan berdoa dan setiap usahamu pasti akan diberi kejayaan.. Insyaallah..

:)

September 25, 2010

terima kasih..

Terima Kasih kepada guru-guru yang telah membuat pembelian santai minda. Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah swt dan yang buruk itu adalah kesilapan diri saya sendiri.

Sebarang komen amat dialu-alukan dan semoga segala kekurangan dapat diperbaiki pada masa akan datang. Jawapan bagi pilihan KHB-ERT tingkatan 3 ada kesilapan cetakan dan akan diperbetulkan dalam masa terdekat. Guru yang telah membuat pembelian bagi buku ini akan dihubungi dengan segera. Maaf sekali lagi dan terima kasih.

cikgu norliza jais..

September 01, 2010

Percubaan KHB-ERT 2006

Soalan Percubaan KHB-ERT 2006

August 25, 2010

Persembahan Santai Minda..


July 27, 2010

Santai Minda untuk Ulangkaji

Bekerja sendiri mungkin adalah pekerjaan terbaik di dunia. Tapi lagi terrrbaekkk kalau dapat jana automated income. Cubalah SAP, boleh ikut kemampuan, tiada paksaan... :)


******* 
 
 Santai Minda Berwajah Baru Setelah Diterbitkan Pada Tahun 2010...

Nama Buku : SANTAI MINDA KHB
Penulis : NORLIZA BINTI JAIS
Penerbit : SENJASA MARKETING CONCEPT SDN. BHD. (738702-D)
Pencetak : MY PRINT AND PACK (SA0045589-W)
           Terdapat 4 pilihan iaitu :
  1. KHB-KT (ISBN 978-967-0139-00-5)
  2. KHB-ERT (ISBN 978-967-0139-01-2)
  3. KHB-PN (ISBN 978-967-0139-02-9)
  4. KHB-PK (ISBN 978-967-0139-04-3)
Harga buku : RM 4.50 sebuah.
Pembelian Pos : minima 50 buah (boleh campur pilihan)

(Jika cikgu ingin beli tapi dalam jumlah kurang dari 50, saya menggalakkan cikgu membeli E-BOOK yang terdapat di sebelah kanan blog ini. Cikgu boleh cetak sendiri kerana ia dalam PDF. Klik pada gambar tersebut untuk maklumat lanjut)
 
Jika belian lebih banyak, agen jualan akan ke sekolah anda untuk penghantaran. 
Pembelian boleh menggunakan LO.


Hubungi Fadzilah  012-6638730 / 012-3227288
untuk tempahan dan penghantaran

Contoh kandungan dalam buku Santai Minda.
Setiap buku mengandungi 40 latihan seperti ini beserta dengan jawapan untuk semakan sesuai untuk aktiviti pembelajaran atau kerja rumah murid-murid.

Download. Pilih pada link di bawah ini dan klik download warna OREN. Lihat contoh pada kotak di bawah.

CONTOH KHB-ERT

CONTOH KHB-KT

CONTOH KHB-PN

CONTOH KHB-PK


SAMPEL SANTAI MINDA KHB PK PMR -


Dulu-dulu...2009
 
Santai Minda Sebelum Diterbitkan...


-->
Pendahuluan

Bersyukur saya kehadrat IIahi, kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku SANTAI MINDA ini dengan sempurna. Terima kasih kepada ahli keluarga dan rakan setugas yang sentiasa memberi sokongan dan galakan sehingga terbitnya buku yang boleh digunakan oleh anak-anak didik untuk meningkatkan prestasi mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu.
SANTAI MINDA ini disusun khas untuk kegunaan pelajar yang mengambil mata pelajaran  KHB-KT, KHB-ERT, KHB-PN dan KHB-PK. Buku ini mengandungi set teka silangkata yang setiap klunya berdasarkan kepada sukatan pelajaran. Ia boleh digunakan sebagai buku aktiviti tambahan kepada murid-murid di dalam kelas atau sebagai latihan pada  masa lapang. Jawapan bagi setiap latihan disediakan untuk memudahkan murid-murid menyemak sendiri hasil kerja mereka.
                Buku ini merangkumi semua tajuk pembelajaran yang telah dipelajari dari tingkatan 1 hingga 3. Sebaiknya, murid-murid telah membuat persediaan dengan membaca terlebih dahulu sebelum memulakan aktiviti ini. Buku ini baik untuk perkembangan minda kerana persembahannya dalam bentuk teka silangkata yang menarik dan susun aturnya mengikut tajuk-tajuk pembelajaran.
                Dengan terhasilnya SANTAI MINDA ini, murid-murid dapat merasai aktiviti pembelajaran yang lebih menyeronokkan serta merangsang minda untuk lebih berusaha untuk mencapai kejayaan. Buktinya, saya telah menggunakan aktiviti ini di dalam pengajaran dan pembelajaran, didapati pelajar lebih cenderung hendak menyiapkan aktiviti ini berbanding soalan ujian objektif yang biasa dijalankan di dalam kelas.
                Selain itu, SANTAI MINDA ini menggalakkan pelajar supaya mengingati perkara-perkara penting dalam isi pelajaran seperti nama komponen, nama alatan dan bahan yang digunakan, fungsi dan proses dalam amali yang dilakukan di dalam bengkel.
                Kesimpulannya, SANTAI MINDA ini perlu dimiliki oleh semua murid-murid supaya mereka sedar, terdapat pelbagai cara untuk memperolehi kejayaan. Semoga melalui aktiviti yang menyeronokkan ini dapat merangsang minda dan meningkatkan prestasi murid-murid.

Norliza binti Jais



Penggunaan SANTAI MINDA dalam kelas.

Santai Minda yang telah lengkap dibukukan untuk memudahkan penggunaan dan semakan.


Amirul Syazrin dan Mohamad Faiz dari Kelas 3C (2010) membuat perbincangan untuk mendapatkan penyelesaian. Dulu buku ini bersaiz besar A4.
(Kini, buku ini dikecilkan ke saiz A5 untuk memudahkan penggunaanya)

Latihan yang telah siap disemak dan diberi markah. Semakan dibuat bersama murid supaya pembetulan terus dibuat.


Bagi yang berjaya melengkapkan dengan tepat, ganjaran "Great" diberikan.

Santai Minda dikumpul dan diberikan kepada murid mengikut kesesuaian.

Kini, buku SANTAI MINDA telah diterbitkan dengan persembahan yang lebih baik. Sesiapa yang berminat dan hendak mendapatkan buku SANTAI MINDA, bolehlah menghubungi saya dengan meninggalkan nama dan sekolah untuk mendapatkan tempahan.  

Fadzilah 012-6638730 / 012-3227288.

Mari berkongsi ilmu...."Mempelbagaian aktiviti dalam Pengajaran dan Pembelajaran dapat mengawal disiplin murid di dalam kelas. Jika murid agak agresif dan tidak berminat untuk membaca, berilah latihan berbentuk kuiz atau interaktif, seperti SANTAI MINDA ini".

:)

UNTUK PERHATIAN GURU-GURU DAN PELAJAR-PELAJAR IPT YANG MELAYARI BLOG INI...

KINI SAYA TELAH MENERBITKAN BEBERAPA BUAH E-BOOK SANTAI MINDA (dalam bentuk PDF). JIKA BERMINAT, SILA LIHAT DI RUANGAN SEBELAH KANAN BLOG INI. 

 

July 01, 2010

Pemantauan PBS pada 1 Julai 2010 oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia.





Terima kasih kerana sudi datang ke sekolah saya.. Banyak juga info baru yang saya dapat daripada mereka. Antaranya ialah :
  1. Penyusunan isi kandungan dalam fail murid. Bagi Modul 1, kriteria 1.1 mestilah diletakkan di bahagian paling bawah, kemudian baru diikuti dengan laporan aktiviti. Begitulah seterusnya..dan bahagian yang paling atas ialah modul 4, kriteria 4.5 kemudian barulah laporan aktivitinya.
  2. Penulisan laporan aktiviti. Bahagian aktiviti dan dapatan, BUKAN disalin semula dari kriteria. Sebaiknya murid gunakan ayat sendiri.
  3. Kriteria 4.2, penggunaan bahan sekurang-kurangnya 3 bahan adalah TIDAK BENAR. Markah tidak boleh dipotong jika murid gunakan hanya 1 bahan sahaja.
  4. dan ada beberapa perkara lagi lah.
Kebaikannya ialah, kita dapat mengetahui lebih jelas maklumat yang sepatutnya kita patut ketahui.
:0

June 30, 2010

Persediaan PBS Modul 4 bagi KHB-PK pada 29.06.2010

Macam ni la..

June 29, 2010

Modul Pembelajaran : Rekacipta

;)