TITIPAN CIKGU NORLIZA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Bersyukur kepada Ilahi kerana diberi peluang menulis di blog ini. Ia dibina khas untuk anak-anak murid saya. Semoga ilmu ini termasuk dalam perkara yang bermanfaat.
Pastikan kita mendapatkan keberkatan ilmu dan tidak dipersoalkan di hadapan Allah di Padang Mahsyar nanti.

Hubungi saya melalui email sahaja.
norliza.jais@yes.my

May 06, 2011

Masa Akan Menjadi Singkat..

Daripada Anas bin Malik r.a berkata : Rasululllah s.a.w bersabda ;

   " Tidak akan  menjadi Kiamat sehingga masa menjadi singkat , maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu percikan api."

H.R Tirmizi


Keterangan ;

Masa akan berlalu begitu cepat. Belum sempat berbuat sesuatu, tiba-tiba masa sudah terlalu larut, sehingga banyak perkara yang belum dapat diselesaikan. Kita seakan-akan sibuk, tetapi kita tidak faham apa yang disibukkan. Kita diburu masa dan ia berlalu dengan tiada ada perkara yang dapat kita selesaikan. Itu yang dimaksudkan dengan singkatnya masa.

Menurut Imam al-Karmani, yang dimaksudkan dengan singkatnya masa itu ialah dicabut keberkatan daripadanya. Memang benar apa yang dikatakan oleh Imam al-Karmani itu, dahulunya kita merasakan dalam sehari banyak perkara yang dapat kita laksanakan, tetapi sekarang dalam sehari yang sama hanya sedikit perkara-perkara yang dapat kita laksanakan. Ini adalah salah satu petanda hampirnya kiamat.

Buat anak-anak ku.. semoga sedikit ingatan ini dapat membimbingmu ke arah jalan yang Benar. Jalan yang mendapat keredhaan dari Allah s.w.t.

Waktu yang panjang terasa singkat,
Amal ibadat belum dibuat,
Bulan berlalu hari dan saat,
Tanda dunia hampir kiamat.

Kenapa kita selalu lalai,
Waktu dibuang tidak dipakai,
Masalah umat berbagai-bagai,
Tanggungan kita belum selesai.

Doa Ibumu Sepanjang Hayat...Semoga kalian di Rahmati-Nya..

6 Mei 2011

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...