June 10, 2011

LASAGNA AYAM

 selepas dimasak...

sebelum dibakar..
BAHAN-BAHAN

SOS CENDAWAN:
1 tin sup cendawan kimball (dimasak dulu)

SOS DAGING/AYAM :
1 botol sos spageti kimball
400 g daging / ayam kisar (1paket)
1 biji  bawang besar - potong dadu
4 biji bawang putih - potong dadu
1 sudu oregano
sedikit minyak untuk menumis
(CARA MASAK SOS SPAGETI : tumis bawang besar dan bawang putih.. masukkan semua bahan lain. masak sehingga ayam masak..matikan api.)

sekotak lasagna

1/2 paket keju  - cheddar / mozarella.. (cheddar aje pun sedap)

CARA MEMBUATNYA:
1. Sediakan bekas untuk memasak lasagna (bekas kaserol) yang boleh masuk dalam oven.
2. lapiskan sos daging...
3. letakkan kepingan lasagna diatasnya..
4. lapiskan sos cendawan dan keju...
5. ulangi langkah 2, 3 dan 4 hingga habis,,
pastikan lapisan paling atas ialah sos daging dan keju....
6. bakar selama 30 minit dalam suhu 190 darjah celcius..

* lasagna segera tidak perlu dimasak seperti pasta lain..

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...