Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

November 17, 2012

Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese

Cuti sekolah ni mula la nak cuba resepi-resepi best. Kalau hari sekolah tak sempat nak buat kek ni.
Sebenarnya hari ni memang nak buat kek untuk hantar ke surau. Jadi, buat satu adunan tapi dapat dua jenis kek. Satu Kek Coklat Kukus Biasa je..saiz bulat 6 inci dan satu lagi Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese saiz segiempat sama 8 inci.
Periuk kukus dua tingkat la. Masa masak pun cuma 1 jam setengah je untuk dua jenis kek.

Resepi :

Kek coklat

250 g buttercup
1 cawan serbuk coklat
1tin susu cair ideal
1 1/2 cawan gula halus
2 biji telur
1 camt esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 camt serbuk penaik
1 camt soda bikarbonat

Caranya ;

Terlebih dulu panaskan pengukus di atas api sederhana. Sediakan dua loyang atau satu je kalau sejenis kek.

1. Serbuk coklat, buttercup dan susu cair dicairkan dalam periuk atas dapur dengan api perlahan sehingga larut. Matikan api dan ketepikan.

2. Bahan kering seperti tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat diayak. Ketepikan

3. Putarkan telur dan gula halus hingga gebu. Kemudian masukkan coklat yang telah dicairkan. Kacau guna whisk je. Lepastu masukkan tepung. Kacau sebati.

4. Jika hendak buat kek coklat sahaja.. Masukkan semua adunan ke dalam loyang saiz  besar. Jika nak buat dua adunan, guna loyang saiz 6 inci. Masukkan 1/3 adunan.Comel je keknya..

5. Untuk buat kek coklat kukus lapis cream cheese pula.. Guna loyang saiz 8 inci. Masukkan 1/3 adunan.. kukus 20 minit. Keluarkan dan tuangkan adunan cream cheese dan ratakan. Kukus lagi 10-15 minit. Masukkan adunan selebihnya ke atas cream cheese tadi. Kukus lagi 20 minit atau hingga masak.

Jangan lupa untuk menutup kedua-dua loyang dengan aluminium foil untuk elak air wap kukus masuk dalam kek.

cream cheese :

200 gm cream cheese
1 biji telur
1 camb gula
1 camb tepung gandum.

cara sediakan :

Cream cheese dan gula diputar hingga kembang. Masukkan telur dan putar lagi. Akhirnya masukkan tepung dan putar hingga licin. Ketepikan.

Kek coklat biasanya siap masak dalam masa 1 jam.

Dah siap! Hari ni saya ada dua jenis kek. Satu kek terlupa nak ambil gambarnya.. Dah hantar ke surau.

Selamat mencuba!



1 comment:

Norliza said...

Sedap.. Tapi tak boleh makan banyak sebab "on diet".. Hehe