TITIPAN CIKGU NORLIZA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Bersyukur kepada Ilahi kerana diberi peluang menulis di blog ini. Ia dibina khas untuk anak-anak murid saya. Semoga ilmu ini termasuk dalam perkara yang bermanfaat.
Pastikan kita mendapatkan keberkatan ilmu dan tidak dipersoalkan di hadapan Allah di Padang Mahsyar nanti.

Hubungi saya melalui email sahaja.
norliza.jais@yes.my

November 25, 2012

MELINDUNGI MASA INSTRUKSIONAL (MMI)


sumber nota : http://taufikhidayah11.blogspot.com/2012/11/melindungi-masa-instruksional.html

Masa Instruksional
Ia bermaksud sebagai masa yang sebenarnya digunakan untuk aktiviti pembelajaran tanpa gangguan.
Masa instruksional  perlu dilindungi. Menurut Levin dan Tsang (1987) melindungi masa instruksional  (MMI) melibatkan 4 elemen :
  1. Masa Persekolahan (Allocated schooling time) : Jumlah masa murid hadir ke sekolah. 
  2. Masa Bilik Darjah (Allocated class time) : Jumlah masa murid berada dalam kelas (tidak termasuk waktu rehat, pertukaran kelas, waktu makan tengah hari dan lain-lain). Ia merupakan subkategori masa persekolahan. 
  3. Masa Instruksional (Instructional time) : Jumlah masa yang digunakan untuk instruksional (tidak termasuk gangguan, pergurusan rekod dan lain-lain)
  4. Masa Pembelajaran Akademik (Academik learning time) : Jumlah masa instruksional di mana murid memberi perhatian dan menerima instruksion pada tahap penguasaan tertentu serta berlakunya pembelajaran berkesan atau bermakna.
sumber slaid :  www.smkbesout.edu.my/
 
Melindungi masa instruksional from norlizajais-----> Ingin menjana pendapatan pasif seperti saya?


"Manusia berubah mengikut masa. Ada yang lari dari kesusahan, ada yang terima seadanya. Orang yang bijaksana sentiasa mencuba, kerana mereka tahu kejayaan itu PASTI... 
 
Cubalah SAP sekarang! http://rm99.ibct.my/837 <-- skrg..="skrg.." span="span">" ---- Ini adalah petikan dari status facebook saya. Ia adalah automatik setiap hari!!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...