Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu :
1. Sedekah jariah
2. Ilmu yang memberi faedah kepada orang lain
3. Anak-anak soleh yang berdoa untuknya
."

"Wahai Tuhan kami, anugerahkan kepada kami pasangan-pasangan dan zuriat keturunan kami, perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam / ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa. Ya Allah.... Jadikanlah pasangan kami... Pembantu kami dalam melakukan ketaatan kepada-Mu... Kekalkanlah kasih sayang kami hingga ke syurga-Mu... Tunjukilah kami jalan keluar .... Terhadap masalah-masalah yang kami hadapi ....

Hanya kepadaMu tempat kami mengadu ... Engkau Maha Berkuasa membuka hati-hati manusia... Jadikanlah anak-anak kami zuriat yang soleh... Lembutkanlah hati-hati mereka ... Masukkanlah Nuur HidayahMu ke dalam hati mereka... Ya Allah , Ampunilah dosa kami di atas kelalaian kami dalam mendidik mereka mengenali-Mu... Jauhkanlah mereka daripada pengaruh-pengaruh... Yang merosakkan akhlak dan aqidah mereka... Jauhkanlah mereka daripada kawan-kawan yang jahat ... Kurniakanlah kami kekuatan untuk terus menasihati dan mendoakan mereka ... Jadikanlah mereka zuriat yang sentiasa menunaikan solat ... Jadikanlah mereka zuriat yang sentiasa ringan melakukan ketaatan kepada-Mu ... Jadikanlah mereka zuriat yang sentiasa mendoakan kami ketika kami berada di dalam kubur...."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

September 03, 2013

TAKWIM PERSEKOLAHAN 2014 (KALENDER)

Takwim Persekolahan yang lengkap dengan cuti umum dan cuti sekolah penting bagi saya untuk menguruskan aktiviti tahun 2014. Ia bukan sahaja berguna untuk merancang aktiviti sekolah, malah penting juga untuk merancang percutian dan aktiviti peribadi yang lain. SUMBER :  
http://www.kabinet.gov.my/images/stories/pdf/TakwimPenggalPersekolahan2014.pdf########################### 

Hari Kelepasan Am Malaysia Tahun 2014 (Persekutuan dan negeri-negeri) 

 

5 comments:

Norliza said...

Wah... ramai yang berminat dengan kalender saya ni ye... untuk makluman, tarikh cuti sekolah adalah hasil kiraan saya sendiri, iaitu setiap 10 minggu persekolahan akan diselangi dengan 1 atau 2 minggu cuti penggal. Oleh itu, maklumat yang lebih tepat, kena tunggu dari KPM ye.... :)

Anonymous said...

Salam. Terima kasih atas anggaran cuti persekolahan untuk 2014. Begitu berguna sekali. Agak-agak Cikgu, bila KPM akan keluarkan takwim sekolah 2014?

Mal

Norliza said...

Tak tahu la. Thn lepas rasanya lps peperiksaan PMR

Anonymous said...

Terima Kasih Cikgu.


Mal

Norliza said...

Perincian Persekolahan mengikut penggal telah dikeluarkan pada 17.10.2013. TQ