August 02, 2008

Tingkatan 3 - Kek Coklat (Kaedah Putar)

Tajuk : Kaedah Membuat Biskut dan Kek
Hasil Pembelajaran :
1. Pelajar dapat mengetahui langkah-langkah menyediakan kek coklat kaedah gaul dan ramas dengan betul.
Berikut merupakan kaedah menyediakannya :
Bahan-bahan :
250g mentega
200g tepung gandum
50g serbuk coklat
250g gula
5 biji telur ayam
1 sudu serbuk penaik
1 camca esen vanila
  • Jika ingin membuat kek oren atau lain-lain, tukar tepung gandum kepada 250g.
  • Nisbah setiap sukatan mentega, tepung, telur dan gula ialah 1 : 1.
Langkah-langkah membuatnya : Selamat Mencuba !




4 comments:

princess from secret rendezvous said...

wahhhh!...antara semua blog guru dalam smktd ni...blog akak yang menyelerakan la....cam dah suasana raya plak nampak pics biskut kacang tu...huhuhuhu....

nnt menjelang raya akak buat lebih sebalang biskut tu...then letak kat cc-sr tau...kami nak balang beso...ehhehehe

norliza said...

time kasih la buat princess. Lain kali akak buat bagi kat u. skrang ni sibuk jaga anak kecik. Tapi sempat jugak jd blogger, kan!

Cikgu Liza said...

Sebenarnya masih belajar lagi buat blog ni. Nanti ada lagi maklumat yang baru...

Anonymous said...

Wah terima kasih cikgu sebab buat langkah langkah dalam gambar. Saya dah save semua gambar resipi kaedah putar, gaul ramas, enjut dan banyak lagi. Tahun ni saya periksa PT3. Kh kadang kadang dia suruh bagi langkah langkah. Kadang kadang dia suruh bagi resipi. Seminggu je lagi tinggal. Boleh saya hafal resipi melalui phone sahaja. Terima kasih dan doakan saya ya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...