Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda:
"Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu :
1. Sedekah jariah
2. Ilmu yang memberi faedah kepada orang lain
3. Anak-anak soleh yang berdoa untuknya
."

"Wahai Tuhan kami, anugerahkan kepada kami pasangan-pasangan dan zuriat keturunan kami, perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam / ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa. Ya Allah.... Jadikanlah pasangan kami... Pembantu kami dalam melakukan ketaatan kepada-Mu... Kekalkanlah kasih sayang kami hingga ke syurga-Mu... Tunjukilah kami jalan keluar .... Terhadap masalah-masalah yang kami hadapi ....

Hanya kepadaMu tempat kami mengadu ... Engkau Maha Berkuasa membuka hati-hati manusia... Jadikanlah anak-anak kami zuriat yang soleh... Lembutkanlah hati-hati mereka ... Masukkanlah Nuur HidayahMu ke dalam hati mereka... Ya Allah , Ampunilah dosa kami di atas kelalaian kami dalam mendidik mereka mengenali-Mu... Jauhkanlah mereka daripada pengaruh-pengaruh... Yang merosakkan akhlak dan aqidah mereka... Jauhkanlah mereka daripada kawan-kawan yang jahat ... Kurniakanlah kami kekuatan untuk terus menasihati dan mendoakan mereka ... Jadikanlah mereka zuriat yang sentiasa menunaikan solat ... Jadikanlah mereka zuriat yang sentiasa ringan melakukan ketaatan kepada-Mu ... Jadikanlah mereka zuriat yang sentiasa mendoakan kami ketika kami berada di dalam kubur...."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

August 09, 2008

Tingkatan 3 - Membuat Bahulu Gulung (Kaedah Enjut)

Tajuk : Kaedah Membuat Biskut dan Kek (Tingkatan 3)
Hasil Pembelajaran :
1. Pelajar dapat mempelajari kaedah membuat Kek Bahulu Gulung dengan kaedah enjut dengan betul.

Dalam Kaedah Membuat Kek Dan Biskut, Pelajar mempelajari 3 Kaedah iaitu :
  • Kaedah Putar (Contohnya : Biskut Badam, Kek Coklat)
  • Kaedah Gaul dan Ramas (Contohnya : Kek Bantal, Ban Batu Karang)
  • Kaedah Enjut (Contohnya : Bahulu serta variasinya)

Berikut ialah langkah-langkah membuat Bahulu Gulung (Kaedah Enjut) :Selamat Belajar...

1 comment:

zahari said...

nak raya nanti order 3 batang